KKTC’de 2008 temmuz ayında çıkan karar ile kabul edilen KKTC Yabancılar ve Muhaceret Yasası, yabancılar için KKTC’de bulunduğu halde ikamet, ziyaret izni, iş ile ilgili kuracağını beyan ettiği sürece ya da çalışma izin sürecine ve izinsiz halde KKTC topraklarında bulunmasına İstinaden her gün için belirlenen asgari ücret tutarında ödeme cezası öngören yasal kuralların bütünüdür. Avukat Pembe Uçurum konu ile ilgili yaşadığınız bir mağduriyet yaşamamanız adına Girne ve KKTC’de başvurabileceğiniz hukuk danışmanları arasında yerini alır.
Yasanın Yabancıların Çalışma İznindeki Kapsama Alanı
KKTC sınırları içinde, Çalışma İzin Yasaları kapsamında ilk etapta ön izni alarak ülkeye giren kişi şayet çalışma süreci biterse ve işvereni bu izinlerle ilgilenmeyipte gerekli yasal işlemleri yapmaz ise , buna dair sorumlulukların Çalışma işlerinden sorumlu görevli tarafından tespiti hâlinde, kişi yurt dışına gönderilme suretiyle izne tâbi tutulur. Konuyla ilgili ise herhangi bir para cezası kesilmez.
Bir başka konuda da ülkeye izin alarak girdiği halde yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle Muhaceret iznini alamayacak durumda olan kişilere, Sağlık Bakanlığına bağlı görevlilerce yapılan rapor tespiti ile yurt dışına en geç 15 gün olacak şekilde çıkış izni verilir. Şayet kişi bu süreçte ülkeyi terk ederse, maddi bir para cezasına da tabi tutulmayacaktır. Zıttı durumda ise kaldığı her gün başına asgari seviyede belirlenen tutarları ödemek zorunda kalır.
İzinsiz Halde Kalanlar
KKTC’ye onaylı bir liman aracılığıyla giripte, kendisine yasalar gereği verilen ziyaretçi izin belgesindeki süreç bittiği halde, KKTC’deki varlığını sürdüren, KKTC’den gitmeyen, iş kurma sebebiyle bulunan ancak bu belgeleri tamamlamayan, son olarak ta tüm izin süreçleri bitmesine rağmen bu konu da herhangi bir atılım da bulunmayan tüm yabancılara para cezası uygulanır. Bu ceza bir ay içinde ödenirse yürürlükte olan asgari ücrete tekabül edecek şekilde tahakkuk ettirilir.
İşçi olarak çalıştığı şirkette işveren ihmalinin dışında çalışma izni dolduğu halde yenilemeyen yabancılar ise yasanın devreye sokulduğu tarihten itibaren geçmişte var olan Sigorta ödenekleri ile İhtiyat sandığına Ait tüm borçlarını ödedikleri takdirde kendileri adına ülke sınırları dışına çıkış için hiç bir engelde kalmamış olur.
Yurt Dışındakilerin Durumu
Yasanın 19.cu madde 4.cu fıkrasına göre KKTC’ye girişinde mani bulunan yabancılar, yasa çıkmadan önce KKTC vatandaşı ile evli ya da öncesinde evlenipte eşinin yasal hakları çerçevesinde KKTC’de yaşıyorsa , ve yasayla yaşayan yabancıların 18 yaş sınırını doldurmuş olan bekar ve yurt dışında yaşayan çocukları var ise yasanın yürürlüğe sokulduğu tarih itibariyle 30 gün içinde KKTC ‘ye giriş yapmaları durumunda yürürlükte yer alan asgari ücrete tabi tutularak bu parayı ödeme koşuluyla ülkeye girişleri gerçekleşebilir.
Sizlerde KKTC Yabancılar ve Muhaceret Yasası kapsamına giren tüm hukuki sorunlar için Avukat Pembe Uçurum ile irtibat kurarak gerekli bilgiyi alabilirsiniz.